08-12-09

Derde cross, goede cross

Het is een bizar wereldje, dat van de crossers, of moet ik het eerder over veldlopers hebben om misverstanden met de sport van de heren Nys en Albert uit te sluiten? Als leek kom je wel eens voor verrassingen te staan. Je kan aan een cross meedoen voor 10 euro als je geen Val-nummer hebt. Als je lid bent van een atletiekvereninging heb je er wel één, en dan kan je gratis (lidgeld even buiten beschouwing gelaten) door de Vlaamse modder vlammen. Vóór iedere wedstrijd vul je ook een kaartje in met je gegevens erop, dat je bij de finish aan de organisatoren overhandigt. Zowat een uur later begint in de plaatselijke kantine het meest verrassende ritueel : om beurten, op basis van je behaalde plaats, mag je aanschuiven aan een soms rijkgevulde prijzentafel en een natura-prijs uitkiezen.
Afgelopen zondag mocht ik al die procedures nog eens meemaken in Oudenaarde. Het heeft echter niet veel gescheeld of ik gaf er de brui aan, wegens onvindbare kleedkamers. Nergens hing er een pijltje, ik werd door goedmenende mensen van hot naar her gestuurd. Net toen ik op weg was naar de auto (waar ik me dan maar ging omkleden, niet deelnemen is voor 'losers') loodste een goede ziel me de keurige kleedkamers binnen. De cross zelf vond ik de mooiste van het seizoen. Bij mijn debuut in Zwijnaarde waren de omstandigheden zó goed, dat je eigenlijk niet over een cross kon spreken en in Deinze blies ik in mijn overmoed - het adjectief jeugdig zal ik maar niet gebruiken - de motor al in de eerste ronde op. Nu startte ik relatief rustig, beperkte me tot volgen in de smalle stroken en benutte de vrije ruimte om wat lopers in te halen. Het parcours liep langs een aantal voetbalterreinen, had ook een tweetal goed beloopbare heuvels in petto en dankzij de weergoden flink wat zware stroken. Ik kon voor één keer de 4 ronden in een gelijkmatig tempo afwerken en kwam als 50ste op 102 deelnemers over de streep. Ook dat is even wennen. Bij stratenlopen eindig ik of net in of net buiten de eerste 10%. Bij het veldlopen is het echt knokken om binnen de eerste helft van het deelnemersveld te finishen. En de prijzentafel daar in Oudenaarde? Indrukwekkend, als 50ste kon ik nog voor een mini-koffiezet kiezen. Daarvoor loop ik al eens graag door de modder! Naar verluidt is dat crossen ook goed voor marathonlopers, dus dat is alvast meegenomen.
Sportieve groeten en tot op de volgende cross!

12:18 Gepost door Sven in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Eerste helft Het niveau in de crossen ligt inderdaad heel erg hoog. Als je in de eerste helft kunt eindigen dan ben je heel goed bezig.

Gepost door: dirk | 08-12-09

Hey Bedankt voor je berichtje op de site...men prijs was inderdaad lichter te dragen :-). Tot een volgende gelegenheid en tot loops!

Gepost door: David | 08-12-09

Mooi! Mooi resultaat, zeker als marathonloper en onervaren crosser. Totaal niet te vergelijken met een stratenloop.

Gepost door: Petra | 19-12-09

prettige pretigge feestdagen en een gelukkig en sportief 2010 gewenst Sven!

Gepost door: patrick aerts | 22-12-09

veel loopplezier en prettige eindejaarsfesten van ons.Moge je nog enkele malen onde die magische grens van 3 uur duiken in 2010!

Gepost door: Johanbeton | 29-12-09

Crossen 2 jaar terug deed ik ook crossen in de winter.. ik liep toen oa in Roeselare en Brussel bij de masters.. ik was al blij dat ik bij de helft zat.. amai, zwaar jong... maar ... Eindhoven 2008 was mijn besttijd..
veel marathonlopors doen crossen in de winter en vliegen over de straten in het najaar (Paul tergat, Bekele, Tadesse, enz...) dus.. wedden dat je in het najaar een PR loopt op de marathon ?
By the way : beste wensen voor 2010 hé!!

Gepost door: Vincent | 09-01-10

De commentaren zijn gesloten.