08-10-08

Ergens tussen Brussel en Barcelona

Drie dagen zijn inmiddels verstreken sedert de marathon van Brussel en nog steeds giert de adrenaline door mijn lijf, de nachten zijn nog té slapeloos. Toch is het tijd om in de mate van het mogelijke wat nuchtere conclusies te trekken :
- Voor de organisatoren bijna niks dan lof, alles verliep uitermate vlot, er was overvloedig bevoorrading voor wie dat wou, het parcours is mooi, ik zag heel wat Brussels groen voor het eerst. Twee kleine minpuntjes : de kilometeraanduiding was niet steeds correct. Mijn kilometertijden schommelden voortdurend : nu eens 3'30" (onmogelijk!), dan eens 5'20" (weinig waarschijnlijk). Vervelend omdat toch bijna iedereen zich aan een of ander schema tracht te houden. Verder vond ik persoonlijk het jammer dat de mensen van de halve marathon gedeeltelijk op hetzelfde tijdstip lopen. Psychologisch is het zwaar om die relatief frisse atleten op het einde van de marathon te zien voorbijsnellen, zeker als je er zo'n 15 kilometer in bijna volstrekte eenzaamheid hebt opzitten. Toch is de conclusie héél positief : Brussel is wat mij betreft een mooie en prima georganiseerde marathon!
- Wat cijfertjes : Ik behaalde de 46ste plaats bruto-tijd, 48ste netto-tijd, 1149 lopers overschreden de eindmeet. Doorkomsten : 0:41:32 (km. 10), 1:27:53 (km. 21,1), 2:05:01 (km. 30) 2:57:42 (2:57:38 netto) finish. Gemiddelde snelheid : 14,252 km./u, 4'12" per kilometer. Gemiddelde hartslag : 156 (overslagpols is 159), maximaal bereikte hartslag : 162 (tussen km. 10 en km. 11), 2975 kcal. werden verbruikt.
- Ik vermoed dat de slechte weersomstandigheden in mijn voordeel speelden : niemand is gebaat bij wind, maar de regen zorgt wel voor behoorlijk wat zuurstof in de lucht. Bij warm, droog weer krijgen mijn spieren niet zoveel zuurstof door, onder meer door wat opspelende allergieën.
- Het viel me op dat ik zowel in 2007 als dit jaar zo'n 7 minuten sneller loop in mijn najaarsmarathon dan in mijn voorjaarsmarathon. Ik probeer wel voor beiden evenveel te trainen, maar vooral het twee keer per dag een uurtje loslopen lukt 's winters nauwelijks. Er is een duidelijk gunstige invloed van trage kilometers. Zowel trainer Gino als dr. Bourgois (afdeling sportgeneeskunde, UZ Gent) benadrukken wel dat de lange duurlopen niet te lang mogen worden : 2u, 2u15' maximum is ruim voldoende. Dus voor mij geen dertigers in de voorbereiding.
- Tot slot : voor 2009 heb ik voorlopig twee marathons gepland : eentje in Barcelona, al op 1 maart en de tweede wordt vermoedelijk Dublin. Vooral Barcelona was zo'n beetje nu of nooit : het evenement valt immers in de Krokusvakantie en zo'n kans moet je een marathonlopende leraar Spaans geen twee keer geven...

Voor allen die zondag in Eindhoven aantreden : véél succes en gunstige loopomstandigheden!
Sportieve groeten van een nog steeds nagenietende Sven
PS De spierpijnen verdwijnen, de zin om te lopen is er al opnieuw, maar dat zal wel geen enkele loper verbazen!

11:49 Gepost door Sven in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Brussels Marathon Gefeliciteerd met je fantastische prestatie.
In zware omstandigheden opnieuw onder de magische 3-uren grens duiken.
Het is weinig bloggers gegeven.
Blijf maar gerust verder genieten.

Gepost door: frank spencer | 08-10-08

Volgend jaar in Dublin nog een minuutje er af hè. Naar het schijnt een hele mooie, maar net als Bxl niet vlak.

Gepost door: cremke | 09-10-08

nog ff loslopen doe ik 2 dagen vooraf. De dag ervoor moet ik naar voetbal v zoon, nrs gaan afhalen voor de club, en 's avonds is er nog een feestje voor de jeugd van de voetbal. Helemaal geeen tijd over.

Gepost door: cremke | 10-10-08

De commentaren zijn gesloten.